Hillside Holidays

Nestled into the hilly landscape of Southern Germany’s Allgäu, Haus P by Studio Yonder für Architektur und Design is a holiday home for a family of seven from Hamburg. The irregular shaped structure with a traditional 16-degree roof pitch embodies a thoroughgoing reinterpretation of the region’s farmhouse vernacular.  151030003_neu

The supporting base of the 249-square-meter (2680-square-foot) home is made of core-insulated, exposed concrete. Above, black charred timber siding offsets the concrete and the gentle landscape. Clean lines and distinct angles are the dominant features of the home’s geometric design. The home comprises two separate buildings—the living area and a storage shed—united by a sheltered central courtyard, where the entrance is located. The orientation of the buildings lends privacy for the family while spending time outdoors.

151030007b

Spaces

Open and bright, the interior has a harmonious flow of natural light wood and a wall of picture windows extending from floor to ceiling. These windows allow for majestic views of the mountain landscape.

The main level flows from room to room with no interruption except a wrap-around fireplace marking the beginning of the living and dining area off of the kitchen. The fireplace gives a feeling of warmth from every area on the main level.

rl_016_18-wohnen-diagonal-mit-esstisch

rl_016_04

An open staircase, which juts out of the side of the building to covers the exterior stairway beneath, ascends to the loft—simple in design, yet functional—above the kitchen. This is an area made to relax, unwind, and take in more of the surroundings, with deep-set ceiling windows letting in light and starry night views.

Set in the concrete base, the spacious lower level has two private bedrooms, a bathroom, and a sauna. △